Lunchteater HT 2024

Insläpp kl 11.15 och lunch kl 11.30 följt av föreställning kl 12.00–13.00.

Om du vill anmäla dig till mer än en föreställning bestäm innan vilken föreställning du helst vill se. För att så många medlemmar som möjligt ska få chansen att gå på lunchteater kanske vi inte kan förmedla mer än en biljett per person.

Du måste själv hämta dina biljetter vid våra sammankomster på fredagarna på Dergårdsteatern.

Anmälan till samtliga föreställningar: OBS! 
Anmälan:       tidigast måndag 19 augusti kl 09.00–11.00
Kostnad:       285 kr
Betalas till:    bankgiro 5236-7273 senast måndag 30 augusti
Ansvarig:       Eliza Åkeson, tel 070-082 22 93


Kung Byxlös – De eländas drottning

Tisdag den 24 september                      kl 11.30                              nr 31
Onsdag den 25 september                    kl 11.30                               nr 32
Torsdag den 26 september                   kl 11.30                              nr 33

Kung Byxlös är berättelsen om krig och fred, makt och systerskap, kärlek och svek samt om en ensam kvinnas övertygelse om att enighet är styrka.

Görel Crona återger den dramatiska berättelsen om Margareta Valdemarsdotter – kvinnan som på 1300-talet enar de nordiska länderna och blir den kanske mäktigaste regenten Norden någonsin skådat. Margareta var dotter till Danmarks kung Valdemar Atterdag och blev bortgift som tioåring till kung Håkon av Norge. Hon uppfostrades av Heliga Birgittas dotter och blev senare rikets förmyndare i både Danmark och Norge – med en kungs rättigheter. Genom smarta politiska drag och genialisk förhandlingsteknik lyckas hon befria de nordiska länderna från Hansan och lägga även Sverige under sina fötter. Hon regerar nu över Sverige, Norge och Danmark inklusive dagens Finland, Island, Färöarna och Hebriderna. Drottning Margareta blir Kung Byxlös – kvinnan som skapar Kalmarunionen, enar Norden och ordnar varaktig fred mellan de nordiska länderna. Text: Margareta Skantze, Regi: Görel Crona, Ljuddesign: Gabriel Crona.


Ta min vals – Leonard Cohen på svenska

Onsdag den 9 oktober                   kl 11.30                        nr 34
Torsdag den 10 oktober                 kl 11.30                        nr 35
Fredag den 11 oktober                   kl 11.30                        nr 36

Inspirerad av Cohens spelningar i Montreal, New York, Berlin och många andra platser har Janerik Lundqvists tolkningar av Leonard Cohen blivit mycket uppskattade på festivaler och konserter runt om i världen. En Cohen-resa som började i Göteborg på 90-talet och som tog ordentlig fart efter ett framträdande i Montreal år 2000. Leonards syster Esther fanns i publiken och hon älskade både sången och framförandet. Nu kommer Janerik till Lunchteatern och presenterar en bukett av unika Cohentolkningar.

Förutom egna översättningar framförs även Ulf Lundells, Klas Östergrens, Mikael Wiehes, Rikard Wolffs, Johan Theorins och Jimmy Ginsbys översättningar och tolkningar av texterna till svenska. Gitarr och arr: Peter Stirner, Kör: Marta Andersson-Larson m.fl.


Kärleksbrev – Ett stort kärleksdrama i litet format

Tisdag den 22 oktober                   kl 11.30                        nr 37

Melissa och Thomas har känt varandra sedan de var åtta år. Nu är de betydligt äldre men vänskapen, som inleddes med en inbjudan till ett barnkalas, har bestått livet ut. Trots skilda liv och temperament är deras livsöden ohjälpligt sammanflätade. Kärleksbrev bygger på deras brevväxling. Med humor och värme får vi följa dem från barndomens vilda upptåg till det första vilsna kärleksmötet i ungdomsåren och vidare genom livets villervalla fram till de oundvikliga sista raderna. I rollerna ser vi Christel Körner och Ingemar Carlehed. Båda tidigare skådespelare på Göteborgs Stadsteater


Nu är det gott att leva – En musikresa om Olle Adolphson


Torsdag den 31 oktober                 kl 11.30                        nr 38

Det blir finstämt och starkt när Åsa B Johansson och Johan Ludvig Rask framför kända och okända dikter och visor av den fantastiske musikern, poeten och estradören Olle Adolphson. Vi får följa med Olle genom livet och ta del av många historier om roliga samarbeten och möten med människor som blev hans vänner för livet.


Mirakel i Finnmarken – Trollbindande om skogsfinnarnas
magiska värld

Torsdag den 14 november             kl 11.30                        nr 39

Här får du möta författaren Dan Anderssons far Adolf och hans värld. Där trolldom, onda ögat och att stämma blod var vardagskunskaper nödvändiga för att överleva. Föreställningen utgår från hans anteckningar om sig själv och sin omvärld. Livet Nords stämningsfulla fiol följer varsamt den förunderliga berättelsen, driver den ömsom framåt eller håller oss kvar i spänning.

Adolf Anderssons egen röst blir levande igen och vi får lära känna en högst ovanlig personlighet. Där i all fattigdom möter vi en beläst, kunnig, nyfiken människa som skriver med humor och värme. I föreställningen blandas hans egen livsberättelse med den magiska världen. Berättelser som förvånar och förundrar när Adolfs världsbild träder fram. Så annorlunda nutidens, men helt sann för de som levde i den. Med berättare Maria Sedell och Livet Nord på violinquinton och liveelektronik.