Resor VT2024

Bussresa till världsarvet Grimeton och Derome Trä & Nostalgimuseum

Tisdag den 23 april      kl 08.30                                          nr 22

Vi reser med buss från Lerums station kl 08.30. Åter ca kl 17.15.

Vi tar bussen söderut och i höjd med Varberg besöker vi världsarvet
Grimeton Radiostation. För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexandersson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då var att hans uppfinning skulle bana vägen for det trådlösa samhällets framväxt. 2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Det beror delvis på att Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga. Vi börjar med kaffe och fralla och får sedan en intressant guidning i världsarvet. Sedan åker vi och äter lunch.

Därefter besöker vi Derome Trä & Nostalgimuseum. Här får vi först en guidning om snickeriets historia och sedan tittar vi själva runt i muséet. Priset gäller vid 35 deltagare.

Anmälan:       tidigast onsdag 27 mars kl. 09.00–11.00
Kostnad:       895 kr inkl. buss, guider, lunch och fika
Betalas till:    bankgiro 5236-7273 senast måndag 15 april
Ansvarig:       Bengt-Göran Persson, tel 070-726 01 12


Bussresa till ”Gårdarna runt sjön”

Onsdag 22 maj                                                                   nr 23

Vi reser med buss från Lerums station kl 08.00. Åter ca kl 19.

Med inspiration från författaren Birgit Th. Sparres romanserie Gårdarna runt sjön går vår resa till bygden vid sjön Åsunden. Bussen från Lerums station går direkt till Ulricehamns busstorg där vår guide från Ulricehamns guideförening möter upp. Därefter åker vi upp till hotell Lassalyckan för förmiddagsfika. Resan går söderut på östra sidan av Åsunden. Första stopp blir på Källebacka säteri i Marbäck. Här blir det visning av den vackra herrgårdsbyggnaden med anor från 1500-talet. Den har även varit med i filmerna om Änglagård. Vi fortsätter söderut mot Vegby och Fästeredsund och kommer så småningom till den storslagna herrgården Sjöred (romanens Stjärnö) där Birgit Th. Sparre växte upp. Sjöred har under en period varit Ingemar Stenmarks fritidsbostad. I anslutning till Sjöred ligger Åsundsholm som Birgit Th. Sparres far greve Carl Georg Sparre lät uppföra som författarbostad åt henne. Här skrev hon de flesta av sina romaner.

Resan fortsätter till Finnekumla medeltida kyrka och Sparres familjegrav. Sedan vidare till Hofsnäs herrgård (romanens Lindö) där vi äter lunch. Vi fortsätter till Torpa stenhus (romanens Heljö) där Gustav Vasas tredje hustru Katarina Stenbock bodde. Därefter vidare till Vegby och fika på Café Sjöparken nära vackra Sämsjön med egenlagad glass.

Anmälan:       tidigast torsdag 25 april kl 09.00–11.00
Kostnad:        850 kr inkl. buss, guidning, entré, lunch och fika
Betalas till:    bankgiro 5236-7273 senast fredag 10 maj
Kontakt:         Lennart Apleberger, tel 070-558 42 44